Eén jaar in de praktijk

Editie: 24.2 - Herontwikkeling van voormalige industrielocaties

Published on: 22 maart 2017

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik afzwaaide aan de Technische Universiteit Eindhoven en richting Amsterdam trok om als consultant aan de slag te gaan bij Deloitte. Time definitely flies when you’re having fun! Ik blik graag terug op de keuzes die ik gemaakt heb in de aanloop hier naartoe. Want dat het voor mij een verhaal van keuzes is geweest, dat staat buiten kijf.


Als management consultant bij Deloitte adviseert Rik Verwaest vastgoedbedrijven en corporate real estate organisaties op het gebied van strategievorming en operationele performance verbetering. Hij behaalde diploma’s in Architectuur en Management aan de universiteit van Leuven, en studeerde in 2015 af aan de leerstoel Real Estate Management & Development van de Technische Universiteit Eindhoven.

 

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik afzwaaide aan de Technische Universiteit Eindhoven en richting Amsterdam trok om als consultant aan de slag te gaan bij Deloitte. Time definitely flies when you’re having fun! Ik blik graag terug op de keuzes die ik gemaakt heb in de aanloop hier naartoe. Want dat het voor mij een verhaal van keuzes is geweest, dat staat buiten kijf.

In the beginning
Het kiezen van een universitaire studie is niet vanzelfsprekend. Althans, voor mij was het dat niet. Ik was zelfs enigszins jaloers op klasgenoten die perfect wisten wat ze wilden en hun hele parcours al uitgestippeld leken te hebben. Voor mij voelde het eerder als een expeditie in een oerwoud aan opties. Uiteindelijk bleek het oerwoud een stuk kleiner dan gevreesd. Na het nodig wik- en weegwerk kwam ik immers al snel uit bij architectuur. Lang niet zo gek ook, als ik terugdenk aan mijn kinderjaren. Ik was één van die kinderen die helemaal los ging met legoblokken en zich uren kon amuseren met het bouwen van zandkastelen in de branding. Ik zou zonder twijfel voor een studie gaan waarin ik mijn creativiteit kwijt kon, maar ook een wetenschappelijke uitdaging kon vinden. Die combinatie van creativiteit en wetenschap vond ik volledig terug in de opleiding Burgerlijk Ingenieur-Architect, het Belgische equivalent van bouwkunde aan de Nederlandse technische universiteiten. Keuze nummer 1 in dit verhaal, een keuze die ik vandaag opnieuw zou maken.

Na enkele jaren kwam ik tot het besef dat, hoewel nog steeds geboeid door architectuur en stedelijke ontwikkelingen, ik niet zou kiezen voor een loopbaan als architect, stedenbouwkundig ontwerper of bouwtechnisch specialist. Ik wilde een bredere kijk hebben; meer inzicht in het brede speelveld van stakeholders die betrokken zijn bij bouwprojecten en stedelijke ontwikkelingen in het algemeen. Ik merkte dat ik hier een zekere basiskennis economie voor nodig had. Daarom besloot ik na het behalen van mijn bachelordiploma een jaar lang vakken te volgen aan de faculteit Economie in de vorm van een Master in Management. Keuze nummer 2, ook een keuze die ik vandaag opnieuw zou maken.

“Het zullen vooral de activiteiten van SERVICE zijn die ik me nog lang zal herinneren.”

Het was ook rond die tijd dat ik een oud-klasgenoot bezocht die in Nederland was gaan studeren. Tijdens een van zijn huisfeesten raakte ik aan de praat met een bouwkundestudent. Het is daar, in een smoezelige woonkamer van een Delfts studentenhuis, dat ik voor het eerst hoorde over de Real Estate specialisaties die in Nederland bestaan binnen de bouwkunde-opleidingen. Helemaal enthousiast ging ik de volgende dag meteen op onderzoek uit. Of hoe een losgeslagen huisfeest toch tot belangrijke levenskeuzes kan leiden.

Van België naar Nederland
Na het nodige uitzoekwerk stond mijn besluit vast: de master Real Estate Management & Development in Eindhoven was exact wat ik zocht. Ik besloot een aanvraag in te dienen voor toelating. Als buitenlandse student was dat best een tijdrovend proces, maar wel een met de gewenste uitkomst. In september 2013 ging ik van start aan de TU/e. In twee jaar Eindhoven zijn heel wat boeiende vakken en projecten de revue gepasseerd. De grote keuzevrijheid die je als student hebt (niet te onderschatten in vergelijking met de opleidingen in Leuven) heeft daar sterk aan bijgedragen. Keuze nummer 3, wederom een keuze die ik vandaag opnieuw zou maken.

Toch zullen het vooral de activiteiten van SERVICE zijn die ik me nog lang zal herinneren. Niet lang nadat het nieuwe academiejaar op gang was getrokken, vond ik mezelf met mijn nieuwe medestudenten in Hamburg tijdens de jaarlijkse meerdaagse. Een geweldige ervaring om op korte tijd zoveel informatie op te doen over de lokale vastgoedmarkt en bovendien enkele markante projecten te bezoeken. De werken aan de onlangs opgeleverde Elbphilharmonie waren toen nog in volle gang. De meerdaagse naar Hamburg bleek nog maar een voorproefje van wat nog komen zou. Later dat jaar trokken we naar Dubai en Abu Dhabi voor een studiereis die ik niet gauw zal vergeten. Al was het maar om de Belgenmop van de Nederlandse consul-generaal die voor het nodig gegniffel zorgde. Wist de consul-generaal veel dat er ook een Belg in de zaal zat… Het was een fantastische reis in een bijzonder land waar het nieuwste project alweer snel overtroffen wordt door het volgende ambitieuze plan. Over overtreffen gesproken. Een jaar later stapten we opnieuw het vliegtuig in voor een nieuw studentenavontuur: de studiereis naar Hong Kong. De mengelmoes van Aziatische en Britse sferen maakt van die stad een unieke plek die absoluut mijn hart gestolen heeft.

Het was ook in dat jaar dat ik redactielid werd van SERVICE Magazine. Het bleek bij elke editie een uitdagende zoektocht naar thema’s en onderwerpen die zowel vastgoedstudenten als vastgoedprofessionals kunnen boeien. En vooral ook een zoektocht naar kwalitatieve artikelen geschreven door auteurs met de juiste kennis van zaken. Ik kijk met trots terug op de edities die we met de redactie van 2014-2015 hebben mogen presenteren. SERVICE Magazine is met recht en reden een uitgave waar de collega’s in Delft jaloers op mogen zijn. Ik kijk alvast uit naar de volgende editie!

Afstuderen
Om toch niet helemaal voorbij te gaan aan het academische aspect van de opleiding, zoom ik ook graag in op mijn afstudeerperiode; voor elke student toch een beetje het moment waarop het echt serieus wordt. Toen mijn afstudeerperiode naderde, was het snel duidelijk dat ik iets wilde doen met consumentengedrag in relatie tot de gebouwde omgeving. Er kon, en kan nog steeds, nauwelijks een debat gevoerd worden over consumentengedrag zonder dat het woord ‘e-commerce’ opduikt. Als een soort zwaard van Damocles lijkt het boven het fysieke retaillandschap te hangen. Na het lezen van een hele reeks interessante segmentatiestudies en artikelen over consumentgedrag in de on- en offline context, bleek er echter nog maar beperkt wetenschappelijk onderzoek te bestaan dat ingaat op de effecten van online technologie op fysiek winkelgedrag. Daarom besloot ik, in samenwerking met Redevco, onderzoek te doen naar de impact van online oriëntatie op het winkelgedrag van consumenten in de binnenstad.

Ik heb oprecht met plezier mijn afstudeerperiode doorlopen. De fijne samenwerking met mijn afstudeerbegeleider Aloys Borgers heeft daar absoluut aan bijgedragen. Hij bood me structuur en advies waar nodig, maar gaf me vooral de vrijheid om opties de onderzoeken en eigen keuzes te maken. Ook voor mijn afstuderen geldt dat het een keuze was die ik vandaag opnieuw zou maken. Keuze nummer 4.

Deloitte
Toen het einde van mijn afstudeerperiode in zicht kwam, werd het tijd voor een volgende belangrijke stap: de zoektocht naar een eerste baan. Een belangrijke stap waar het opnieuw aankomt op het maken van keuzes. Ik liet mijn oog vallen op Deloitte, en meer specifiek op het Real Estate Consulting team dat gespecialiseerd is in strategie- en organisatieadvies binnen de vastgoedindustrie. Ik had onmiddellijk een goed gevoel bij de organisatie en de potentiele collega’s die ik sprak. Dat gevoel bleek wederzijds en niet veel later ging ik vol goede moed aan de slag bij Deloitte Real Estate Consulting. Het is een keuze gebleken voor doorgedreven persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een bewuste keuze die ruimschoots aan de verwachtingen heeft voldaan.

Zo kwam ik tijdens mijn eerste project nauw in contact met de Groningse aardbevingsproblematiek. In het kader van deze problematiek is een compleet nieuwe organisatie opgezet. Het doel van de organisatie is het herstellen van aardbevingsschade en het versterken en aardbevingsbestendig maken van duizenden woningen en andere gebouwen. Een enorme uitdaging! Deloitte Real Estate Consulting werd geconsulteerd om de krijtlijnen van de organisatie uit te zetten. Zelf was ik vooral betrokken bij de optimalisatie van een aantal bedrijfs- en bouwprocessen. Het was een veeleisend project met lange uren, veel kilometers op de teller, en heel wat hotelovernachtingen, maar bovenal een interessante vuurdoop waarbij ik veel inzicht gekregen heb in het functioneren van organisaties.

“Het is een intens jaar geweest, met boeiende projecten voor uiteenlopende klanten.”

Gelukkig past het spreekwoord ‘work hard, play hard’ Deloitte als gegoten. Amper enkele weken na mijn eerste werkdag mocht ik me opmaken voor de jaarlijkse Christmas Party: een groots opgezet en vooral superfijn feest. Het is de ideale gelegenheid om teamleden beter te leren kennen en andere Consulting collega’s te ontmoeten onder het genot van de nodige hapjes en drankjes.

Na zeven maanden pendelen tussen Amsterdam en Groningen, werd het tijd om uit kijken naar een nieuw project. Ik kreeg de kans om aan te haken bij een opdracht voor een telecom multinational. Deze klant stond voor de uitdaging om de enorme vastgoedportefeuille, sterk gegroeid door allerlei overnames, volledig in kaart te brengen en vervolgens te optimaliseren. Zowel qua inhoud als qua setting een totaal ander project dan dat in Groningen. Voor mij is het net die afwisseling die consultancy zo boeiend maakt. Het biedt me de kans om me optimaal te ontwikkelen als young professional, en dat in een stimulerende omgeving waar plezier hebben net zo belangrijk is als hard werken.

Het is absoluut een intens jaar geweest, met boeiende projecten voor uiteenlopende klanten. Maar bovenal is het de start geweest van de steilste leercurve die ik tot nog toe heb ervaren. En vooral dat maakt mijn keuze voor Deloitte een keuze die ik vandaag opnieuw zou maken. Ik ben erg benieuwd wanneer ik mijn volgende belangrijke keuze zal maken!

Mail the editors